Tillverkning

Här kommer en liten rundtur i vårt ullspinneri.

När ullen kommer till oss är den redan tvättad. Den är förpackad i balar som väger ca 300-400 kg/st. Den mesta ullen har sitt ursprung i Nya Zeeland.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\lager.gif

Plysning

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\plys.gif

Innan ullen kardas måst den plysas (rivas isär). Samtidigt är det här den blandas till de olika naturnyanserna, vitt, ljusgrått, mellangrått, naturgrått och natursvart, även antracitgrå blandas här men då med färgad svart som bas. Här blandas även spinnolja i då det naturliga ullfettet är borta sedan tvätten.

 

Kardning

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\kardverk1.gifBeskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\kardverk2.gif

Nu börjar kardningen. I kardverket dras ullfibrerna isär så att de hamnar på längs i maskinen. Detta görs två gånger i två lika maskiner som är sammankopplade och sedan kommer ullen fram som ett brett flor.

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\kardverk3.gifBeskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\kardverk4.gif

Floret delas sedan i 128 lika stora delar som efter att gått igenom ”byxorna” blir förgarn och rullas upp på 8 st. bobiner.

Spinning

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\spinnmaskin.gif

Efter kardverket kommer förgarnet till spinnmaskinen. Här spinns ullfibrerna ihop till ett garn som är (till vårt garn) grovlek NR.6. Nu lindas det upp på cops för att sedan antingen gå vidare för att tvinnas ihop med fler trådar eller gå direkt till haspling som 1-trådigt.

Tvinning

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\tvinnmaskin.gif

I tvinnmaskinen tvinnas det 1-trådiga garnet till 2- 3- eller 4-trådigt garn och vid tillverkning av raggsocksgarn så är det här de olika färgerna blandas för att få fram de olika raggsocksfärgerna. Garnet snurras nu upp på större hylsor för att sedan fortsätta till haspeln.

Haspling och vridning

Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\ny hemsida\haspel.gif

Haspeln delar upp garnet i 25 st. 1-hektoshärvor som samlas ihop i en 2½-kilosbunt. Maskinen styrs manuellt och stannas när rätt antal varv är körda.

Allt efter som beställningar kommer in så vrider och buntar vi garnet för leverans.

 

Kampes Spinneriprodukter AB        kampes.spinneriprodukter@outlook.com