Historia

Familjeföretaget KAMPES SPINNERIPRODUKTER AB bildades 1978 som en del av TIDANS ULLSPINNERI AB som i sin tur bildades redan 1891 av Hjalmar Kampe i orten Tidan.

År 1904 brann den dåvarande fabriken. Strax där efter byggdes en ny upp i Ullervad, 5 km uppströms ån Tidan från Mariestad.

1905 var verksamheten igång igen vilket varade fram till den 9 oktober 1951 då ytterligare en brand drabbade företaget.

1953 var byggandet av den nuvarande fabrikslokalen klar där det fortfarande tillverkas ca 20 ton ullgarn, tov- och dockull per år.

Från början bedrevs försäljning av bl. a tyg, garn och filtar i en lokal på andra våning av fabriken. Detta pågick fram till branden 1951. Efter återuppbyggnaden öppnades 1955 en särskild butik i en intilliggande lada för att senare flytta in i ändamålsenliga lokaler. Då tillkom även strumpor och ryabottnar in i sortimentet. Runt 1975 började även mattor och vävgarner att säljas.

1980 byggdes ett nytt lager och 1984 en ny affärslokal där även en vävlokal för vävkurser inrymdes. I och med inflyttningen i de nya lokalerna utökades sortimentet med handdukar, täcken, kuddar, påslakan, överkast och fler sorters mattor. En ytterligare utbyggnad skedde 1994 med fler lagerutrymmen och större butiksyta. Den nuvarande butiksytan är ca.300m2 dit ni är mycket välkomna att komma och handla.

 

1918. Hjalmar Kampe längst till vänster.                    1955. Byggnaden som än idag används.

Maskinen är en spinnmaskin av                                                      På den högra bilden syns även den första bilen som man skötte leveranserna med

modellen Spinning Jenny.                                              till kunderna, då främst till lanthandlare och knallar i närområdet.

                     Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\kampes.se ny\histor1.gif Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: D:\Kampes\kampes.se ny\histor2.gif

 

Kampes Spinneriprodukter AB                                       kampes.spinneriprodukter@outlook.com